Jaartraining 'de vier gebaren van Verlichting'.

Vrijdag 29 oktober 2021 start de jaartraining Zijnsoriëntatie. Dit jaar is het thema van de jaartraining: De vier gebaren van Verlichting. We beoefenen gedurende vier twee daagses de vier gebaren:

 1. Zitten als een berg: Je maakt contact met de roerloosheid van je aard
 2. Stromen als een rivier:  Je bevrijdt de levendigheid en lustvolle nectar van je wezen
 3. Openen van inspiratie: Je plaatst jezelf in het licht en de liefde van jouw vrije aard
 4. Compassie. Je breidt de warmte, liefde en tederheid van je hart uit naar de wereld

Elke twee daagse en elk gebaar gaat om één ding: Thuiskomen.
Thuiskomen door het leren kennen van je aard, die van nature al open, ruim en vrij van verwarring is. De jaartraining is erop gericht om je verlichte aard in beeld te krijgen en je daar in te leren enten. Wanneer je rust in de open ruimte van jouw aard zijn compassie, onvoorwaardelijke liefde en natuurlijke wijsheid spontaan aanwezig. Je leert jezelf diepgaand kennen zowel in je open, verlichte aard als in de verwarde aannames en patronen die voortkomen uit je geschiedenis. Je ontdekt hoe je voorbij de verwarring kunt gaan waardoor jij je leven vanuit vrijheid vorm kan geven.

We werken zowel spiritueel als psychologisch.

Praktisch over de jaartraining

Jaargroep: Je maakt deel uit van een jaargroep van minimaal 8 en maximaal 14 mensen. De jaargroep komt verspreid over het seizoen 2021-2022 bijeen in vier tweedaagses.

Pad-begeleidingsgroep: Tussen de jaargroep bijeenkomsten door krijg je vier dagen intensieve, persoonlijke begeleiding in een kleine groep van 5 tot maximaal 7 studenten. Je leert jezelf diepgaand kennen en je krijgt hulp bij het toepassen van de inzichten die je in tweedaagse hebt opgedaan. Alles wat wakker wordt in de training, zoals gevoelens van angst, weerstand of verlangen, kun je in de pad-begeleiding verhelderen. Het is spannend, leerzaam en vruchtbaar om in deze intieme groep aanwezig te zijn en op je gemak te raken met alles wat zich in relatie voordoet.

Wil de aangereikte beoefeningen in de jaartraining vrucht kunnen dragen, is een goede dagelijkse meditatiebeoefening essentieel. De Cursus Zijnsgeoriënteerde Meditatie is onderdeel van deze jaartraining als je deze nog niet hebt gevolgd. Voor deelname aan de Cursus Zijnsgeoriënteerde Meditatie ben je ook vrijgesteld als je de Cursus Gezonde Zelfliefde hebt gevolgd én nog een dagelijkse meditatiebeoefening onderhoudt.

De training is ervaringsmatig van opzet. Werkvormen die gebruikt worden zijn: meditatie in beweging, zitmeditatie, visualisaties, en oefeningen in tweetallen. Tevens bieden we theorie aan en staan we daar dieper bij stil in groepsverband. De theorie verbindt zich hierdoor met je ervaring en draagt bij aan jouw stuurman,- of stuurvrouwschap.

Retraite: de vier gebaren van Verlichting:

Als afsluiting van het jaar is het mogelijk om een vierdaagse retraite te volgen waar de vier gebaren centraal staan. Vier dagen waarin je jezelf de gelegenheid geeft om je dagelijks leven los te laten. Om bij jezelf te zijn, de ruimte van jezelf zijn. Deze retraite is optioneel, maar van harte aan te bevelen als afsluiting van de jaartraining.

Deze jaartraining is voor jou als je

 • jouw inherente vrijheid wilt ontdekken en van daaruit je leven vorm wilt geven
 • jezelf spiritueel en psychologisch wilt leren kennen en begrijpen
 • vanuit jouw ruimte, openheid en inspiratie wilt ontdekken waar het jou om gaat en wat je wilt in je leven en werk
 • bereid bent om een dagelijkse meditatiediscipline te onderhouden
 • bereid bent om Zijnsgeoriënteerde literatuur en artikelen te lezen

Voorwaarden voor deelname

Je hebt de intake-vragen die je bij je aanmelding hebt ontvangen schriftelijk beantwoord en gemaild. Indien nodig of gewenst word je uitgenodigd voor een intake-gesprek. Je kunt altijd ook zelf een intake-gesprek aanvragen.

De inspiratieavonden worden in combinatie met de jaartraining van harte aanbevolen. Samen vormen ze een mooie basis en inspirerende ondersteuning bij het lopen van het pad.  

informatie

 • Locatie: de Vrije Ruimte, Hardwareweg 11 3821 BL Amersfoort
 • Duur: 8 dagen – 4 keer een twee-daagse op vrijdag en zaterdag
 • Data jaartraining: 29 en 30 oktober 2021, 17 en 18 december, 4 en 5 februari, 8 en 9 april en 15 – 18 juni; de retraite*
 • Data pad-begeleiding:
  -Groep 1 donderdag: 18 november, 13 januari, 10 maart, 19 mei
  -Groep 2 vrijdag:  26 november,  14 januari, vrijdag 11 maart en 20 mei 2021                                             
 • Tijd: 10.00 – 17.00 uur voor alle dagen (inclusief één uur pauze)
 • Leraar: Nienke de Vries
 • Deelnemers: 8 – 21 personen

*optioneel en aan te bevelen

Kosten

Prijs inclusief Cursus Zijnsgeoriënteerde Meditatie: 

particulieren € 1.575,- inclusief btw

zelfstandige professionals €1.575,- exclusief btw

organisaties € 2.350,- exclusief btw

Koffie en thee zijn inbegrepen

Korting:
Deelnemers die ook deelnemen aan de vierdaagse retraite krijgen 10% korting op de retraite in juni (exclusief verblijfskosten).

Prijs exclusief Cursus Zijnsgeoriënteerde Meditatie

particulieren € 1176,- inclusief btw

zelfstandige professionals €1176,- exclusief btw

werkgevers € 1.765,- exclusief btw

Koffie en thee zijn inbegrepen.

Korting:
Deelnemers die ook deelnemen aan de vierdaagse retraite krijgen 10% korting op de retraite in juni (exclusief de verblijfskosten).

Annuleringsregeling
Binnen 8 weken voor aanvang van de jaartraining betaal je 50% van de kosten.
Na de eerste bijeenkomst betaal je 50% * van de kosten.

*tenzij anders overeengekomen.